Crveni fićo

Na današnji dan, 27. lipnja 1991., demonstrirajući silu po osječkim ulicama jedan je tenk JNA zdrobio crvenog fiću u strašnom prizoru kojeg su objavile sve svjetske agencije.

U predvečerje rata, JNA je odlučila tenkovima demonstrirati svoju silu na osječkim ulicama. Kad je vidio demonstraciju sile golemih tenkova koji su se kroz grad Osijek Vukovarskom ulicom kretali u smjeru zapada, Branko Breškić bez razmišljanja je krenuo s benzinske postaje, gdje je točio gorivo u „crvenog fiću” i krenuo za kolonom tenkova.

Parkirao je svog malog crvenog Fiću ispred nadolazećih tenkova kako bi iskazao pobunu protiv neprijatelja. Ugasio je auto na križanju Vukovarske i tadašnje Kleinove, a danas Trpimirove ulice. Nakon toga, ostavio je auto i otišao. Automobil je uništen, ali je incident snimljen i kasnije prikazan na televiziji. Kao rezultat, automobil je postao poznati simbol osječkog gradskog duha.

Branko Breškić, hrabri vlasnik „crvenog fiće“, postao je ubrzo hrvatski branitelj, preživio rat i umro 2001.

Godine 2011. crveni fićo dobio je spomenik u Osijeku koji trajno podsjeća na taj događaj koji simbolizira odlučnost i otpor malog hrvatskog čovjeka prema sili i agresiji.

Podijelite članak:

Komentirajte