4. motorizirana gardijska brigada “Pauci”

Na današnji dan, 28. travnja 1991. godine, osnovana je 4. gardijska brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske.

U pripremama za ustrojavanje hrvatskih oružanih snaga ustrojena je i 4. brigada Zbora narodne garde, jedna od najboljih postrojbi buduće Hrvatske vojske. Odmah nakon osnutka redarstvenicima iz Središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a u Lučkom, Rakitju i Kumrovcu, priključili su se dragovoljci, uglavnom s područja južne Hrvatske i zapadne Hercegovine.

U kampovima Resnik, Trilj i Imotski započela je obuka i ustrojavanje glavnine ljudstva, ali i kontinuirano primanje novaka. Odmah je bilo jasno da ljudstvo neće biti problem nego najosnovnije naoružanje. Četvrta brigada nije imala vremena za obuku, pa je to učinjeno u hodu, tijekom borbenih zadaća koje su izvršavane pod geslom “In hoc signo vinces” (U ovom ćeš znaku pobijediti).


Znak je nastao u jesen 1991. u Splitu, jesen 1991., a autorica znaka je Denka Marinković. Tkano na platnu veličine 95 x 80 mm.

Ratni put

Prvi borbeni zadatak 4. brigade bilo je oslobađanje i obrana Kruševa u srpnju 1991. Slijedile su obrambene ali i oslobodilačke akcije od Zadra, Sinja, Drniša, Šibenika, Vodica do oslobađanja Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa u akcijama Lipanjske zore, Tigar i Vlaštica.

Poslije južnog bojišta brigada je preustrojena te je uspješno sudjelovala u operaciji Maslenica u kojoj se potvrdila kao jedna od najboljih postrojbi Hrvatske vojske.

Nakon Maslenice brigada sudjeluje u akcijama Zima 94, Skok-1 i Skok-2, Ljeto 95, a potom u akcijama Oluja, Južni potez i Maestral. U posljednjoj bitci rata na ulazu u Mrkonjić Grad poginuo je jedan od njezinih legendarnih zapovjednika Andrija Matijaš Pauk po kome je brigada poslije dobila ime „Pauci“.

Tijekom Domovinskog rata Četvrta brigada nije znala za poraz niti za izgubljeni položaj pa je stoga tadašnji ministar obrane Gojko Šušak rekao:

Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada.

Četvrta gardijska brigada je u Domovinskom ratu položila 196 života, 4 gardista se vode nestalim, a 1600 njezinih pripadnika je ranjeno ili na drugi način stradalo. Kroz nju je prošlo mnogo iznimnih boraca, dočasnika i časnika koji su danas u mirovini ili na drugim dužnostima. Svi oni, s manjim ili većim zaslugama učinili su da ime 4. gardijske brigade postane nezaobilazno u stvaranju novije hrvatske povijesti. Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske motorizirane brigade, a njezine simbole danas nosi 2. motorizirana bojna “Pauci”.

Himna postrojbe

Poklonimo se Domovini

Resnik ih skupi ko’ draga mati
na zov Domovine.
I mladost jurnu na put do sunca,
slobodu braniti.
Bije boj za mir, za san,
ide četvrta, stupa noć i dan.
Kruševo i Sinj
Unešić i Ston.
Križni put je to, pobjeda i tron.
Ide četvrta na dušmana,
zove Domovina.
Padoše mnogi za mir svet,
poklonimo se.
Spokoj svim zemlja nek’ da,
svim junacima.
Jer ostvaren je tisućljetni san,
sad Hrvatska je tu.
Neka zvone zvona pobjede za Domovinu.

Brigada danas

Preustrojem Hrvatske vojske 4. gardijska brigada je postala dijelom nove Gardijske Mehanizirane Brigade u čiji sastav su ušli pripadnici 1. gardijske brigade – “Tigrovi”, 2. gardijske brigade – “Gromovi”, 4. gardijske brigade – “Pauci” i 9. gardijske brigade – “Vukovi”. Naziv i simbole 4. gardijske brigade danas nosi 3. mehanizirana bojna – “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade.

Dokumentarni film

Izvori: 4brigada-zng.hr | narodne-novine.nn.hr | hrt.hr | nacionalnastraza.hr

Podijelite članak:

One Reply to “4. motorizirana gardijska brigada “Pauci””

Komentirajte