Operacija Drenjula

Na današnji dan, 13. studenog 1991., Hrvatske postrojbe uspješno okončale napadno-oslobodilačku operaciju Drenjulu.

Otočac je bio strateški važni gradić, koji se nalazi na važnoj cestovnoj prometnici koja je povezivala hrvatski sjever i jug. Otočac je predstavljao i psihološki cilj, jer je bio glavnim gradom jedne hrvatske regije, Gacke. Hrvatske snage su pokušale deblokirati gradić Otočca i cestovne prometnice Otočac-Žuta Lokva.

Operacija Drenjula je bila napadno-oslobodilačka operacija hrvatskih postrojba u početnom razdoblju Domovinskog rata.

Uslijedila je malo poslije oslobodilačke operacije kodnog naziva Medvjeda. Budući da su učinci akcija bili nedostatni, dogovorom između zapovjedništava određeno je da 4. listopada 1991. krene zajednički napad, s tim da zona napada 111. brigade ZNG bude na Drenov klanac.

Operacija

Drenjula je poduzeta radi deblokiranja gradića Otočca i najvažnije i skoro jedine kvalitetne cestovne prometnice kroz Liku i Gacku.

Hrvatske postrojbe su 4. studenoga 1991. pokrenule napadno-oslobodilačku akciju Drenjulu radi deblokiranja najvažnije i skoro jedine kvalitetne cestovne prometnice kroz Liku i Gacku koja je spajala hrvatski sjever i jug.

Od Senjske bojne na teren izlazi jedna pješačka satnija, bitnica minobacača 120 mm koja se razmjestila na području Brloga, zajedno sa satnijom A bojne, uz potporu mješovite – oklopne postrojbe s 3 tenka, 1 oklopnog vozila i 1 borbenog oklopnog vozila (BOV), protuzračna bitnica i vod minobacača od 82 mm.

Na području Krivog Puta bila je razmještena još jedna satnija Senjske bojne i satnija A bojne u pričuvi koje bi se koristila za protudesantnu borbu u slučaju padobranskog ili helikopterskog desanta neprijatelja iza leđa na području Žute Lokve i Prokika.

Druge bojne 111. Brigade ZNG i ostale postrojbe bile su razmještene od Povila, Krka, Rijeke i drugdje.

Satnija A bojne je po zapovijedi krenula i očekivano naišla na snažan i jak otpor jer nije bilo faktora iznenađenja. Naknadno im se priključila Senjska satniju u bitku uz potporu tenkova u najkraćem vremenu.

Potrebno je napomenuti da je tada jedan tenk u napadu naišao na tenkovsku minu i bio je teško oštećen, pa su se pod neprijateljskom paljbom izvlačile neispaljene mine jer su drugi tenkovi ostali bez streljiva.

Operacija je završila 13. studenoga 1991., a njome se oslobodilo 8 km teritorija i dosta rasteretilo Otočac od topničkih napada, ali se ipak nije oslobodilo sve što se planiralo.

Pripadnici operacije su svakodnevno granatirani te su trpjeli i velike hladnoće koje su se znale spuštati do -25°C. Neki bojovnici su bili teško ranjeni, no oni ne da nisu uzmakli ni milimetra – već su poduzimali i ofenzivne akcije.

Prilikom operacije, poginuli su branitelji Kristijan Ladavac, Nebojša Đikić, Zlatko Filić i Bruno Prpić.

Velikosrbi su nastavili topnički napadati Gospić s položaja u Ostrovici. Do 29. rujna su tako uništili skoro 75% Gospića.

Izvori: glasgacke.hr | gacka053.com | nacionalnastraza.hr

Podijelite članak:

Komentirajte