Pokolj u Gornjim Jamama 1991.

Na današnji dan, 11. prosinca 1991. godine u mjestu Gornje Jame pored Gline, počinjen je stravičan zločin nad civilima od strane pripadnika vojske tzv. SAO Krajine („šiltovi“).

Srpske postrojbe su počinile stravične zločine u ljeto 1991. u 27 hrvatskih sela sjeverno od Gline, kada su etnički očistile i pobile gotovo sve Hrvate iz tih čisto hrvatskih sela. Sve je to bilo u okviru plana Velike Srbije, koja je i dan danas nedosanjani san mnogih političara sa prostora Republike Srbije.

U jesen 1991. godine manji broj Hrvata ostao je živjeti u okupiranom selu Gornje Jame u kojem je do 1991. godine živjelo stotinjak ljudi. Vjerovali su da im se ništa neće dogoditi, jer nisu nikome ništa skrivili.

Toga dana su „Šiltovi“ upali u selo, te odlučili likvidirati i uništiti sve pred sobom. Kada su upali u selo, seljane među kojima je bilo i troje djece su nagurali u kuću Mate Kirete, gdje su ih ubili i zapalili.

Srpski sumještanin Gojko pokušao ih je spasiti

Srpski zločinci su ubili i 50-godišnjeg Srbina Gojka Pavlovića, koji je herojskim činom pokušao zaustaviti masakr svojih susjeda Hrvata. Ponavljao je da ovi ljudi nisu nikome ništa krivi, te preklinjao monstrume da ostave djecu na miru. Zbog čega je i on ubijen rafalom iz strojnice nasred ulice.

Među žrtvama su bile tri obitelji. U jednoj su ubijeni: roditelji Nikola i Marica Fabac s njihove dvije kćeri: osmogodišnjom Nikolinom i četrnaestogodišnjom Željkom, u drugoj: otac Janko Fabac sa sinovima Stjepanom i Ivom, i u trećoj: majka Slavica Dvorneković s desetogodišnjim sinom Darkom i roditeljima Matom i Katom.

Četnička skupina Šiltovi iz Gline

Osim 15 Hrvata u Gornjim Jamama, monstrumi su ubili i 19 civila u obližnjim Donjim Jamama.

Tamošnje su žrtve od svih hrvatskih predsjednika države, vlade, sabora, vladajućih i oporbenih stranaka, županijskih i općinskih struktura, tužiteljstava, udruga za ljudska prava i promicanje demokracije, tolerancije i suživota i sl., zaboravljene, napuštene i obezvrijeđene.

Nikada nitko od njih nije iskazao mrvicu sućuti, barem ne onoliku kada su se natjecali oko nekoliko polupanih prozora ili povika tzv. ugroženim skupinama.

Izvori: narod.hr | portal.braniteljski-forum.com | hkv.hr | nacionalnastraza.hr

Podijelite članak:

One Reply to “Pokolj u Gornjim Jamama 1991.”

Komentirajte