Jean-Michel Nicolier

Na današnji dan, 1. srpnja 1966. godine u Vesoulu u Francuskoj, rodio se francuski dragovoljac hrvatskog Domovinskog rata, pripadnik HOS-a, Jean-Michel Nicolier.

Nicolier je gledao Domovinski rat na televiziji u Francuskoj te je odlučio otputovati u Hrvatsku. Rekao je majci:

“Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje.”

U srpnju 1991. godine, vlakom je došao u Zagreb potpuno sam. Tamo se pridružio hrvatskim obrambenim snagama s kojima je dragovoljno branio Vukovar. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

9. studenog borio se na vukovarskom Sajmištu gdje je ranjen te je morao ostati u bolnici. Nakon pada Vukovara i ulaska Jugoslavenske narodne armije u Opću bolnicu Vukovar, unatoč potpisanom sporazumu s hrvatskom stranom kako neće ulaziti u bolnicu, Nicolier je odveden zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine pogubljen na Ovčari.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a nakon čega je Spasoje Petković zvani “Štuka” polumrtvoga Nicoliera izvukao iz mučionice logora na Ovčari i ubio metkom.

Ostao je urezan u sjećanje hrvatima kao simbol junaštva i borbe za ispravnu stvar. Da je živ, danas bi proslavio 54. rođendan.

Sretan rođendan, Jean-Michel.

Navik on živi ki zgine pošteno! 

Podijelite članak:

Komentirajte