Kata Šoljić

Kata Šoljić

Kata Šoljić, rođena 23. veljače 1922. godine u Vukšić Donjem kod Brčkog, bila je majka četvorice poginulih branitelja i istinska junakinja Domovinskog rata. Njezin život obilježen je patnjom i hrabrošću, što ju je učinilo simbolom hrvatske majke u najtežim trenucima ratnih stradanja. Zbog svoje iznimne snage i požrtvovnosti, dobila je nadimak “Majka Hrabrost”.

Rani život i početak patnje

Kata je rođena u siromašnoj obitelji Tikvić. Njezina patnja započela je već tijekom Drugog svjetskog rata kada su joj strijeljani brat i tri polubrata. Oca je izgubila kad je imala samo 13 godina, a malo kasnije, ostala je i bez majke.

Obitelj i Domovinski rat

Unatoč teškim okolnostima, Kata je rodila šestero djece: Niku, Ivu, Miju, Mata, Maru i Anu. Međutim, njena patnja nije prestala. U Domovinskom ratu izgubila je četiri sina, koji su hrabro branili Hrvatsku.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici, dok su za njim ostala tri sina sa svojim obiteljima. Mijo je tragično izgubio život u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima, od ruke “komšije” s kojim je nedavno radio. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu, ostavivši iza sebe troje malodobne djece. Mato je poginuo u napadu na vojarnu. U ratu su sudjelovali i Katina kći Marija, zetovi Stjepan Barišić i Ivan Vukojević te unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija prošla je kroz teško zatočeništvo u Srijemskoj Mitrovici, dok je drugi zet smrtno stradao u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina, a mediji su ju nazvali “Vukovarska Majka Hrabrost”.

Kata je trebala dvanaest godina da pronađe i pokopa svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko bio je posljednji čije su tijelo ekshumirali, pronađen gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj.

Kata Šoljić

Gubitak i patnja nakon II. svjetskog rata

U životu Kati Šoljić nije samo Domovinski rat ostavio dubok trag patnje i gubitka. Nažalost, nakon završetka Drugog svjetskog rata, Kata je izgubila i četiri brata u okrutnim pokoljima koje su izvršili komunistički režimi. Ovaj dodatni gubitak samo je dodatno obilježio njezinu životnu priču i ukazao na dubinu tragedije koju je pretrpjela zbog političkih sukoba i nasilja koji su obilježili 20. stoljeće.

Priznanja i spomenici

Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ju je Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske za iznimne zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti. Godine 2004., Kata je primila nagradu “Junakinja Hrvatskog Domovinskog Rata” koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata.

U Zagrebu je jedan park nazvan po njoj, dok je u Vukovaru 17. studenoga 2022. godine otkriven spomenik posvećen Kati Šoljić i njezinim poginulim sinovima.

Smrt i naslijeđe

Kata Šoljić preminula je 8. srpnja 2008. godine u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, a pokopana je na vukovarskom Novom groblju. Njezin nevjerojatan životni put i iznimna hrabrost ostat će trajno urezani u kolektivnu svijest Hrvatske kao primjer istinskog domoljublja i žrtvovanja za svoj narod.

Podijelite članak:

Komentirajte