Promjena naziva Hrvatske države

Na današnji dan, 20. lipnja 1990. godine, učinjen je prvi službeni korak za promjenu naziva Hrvatske države. U priopćenju predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske, objavljeno je kako će novo ime biti Republika Hrvatska, bez prefiksa Socijalistička, te da će hrvatski povijesni grb postati sastavni dio hrvatske trobojnice, a dotadašnje izvršno vijeće ime sabora preimenovati u hrvatsku vladu.

Rezultati prvih višestranačkih izbora održanih u travnju i svibnju 1990. -te kojima je pobijedila Hrvatska demokratska zajednica na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, bili su odraz nastojanja hrvatskog naroda za osamostaljenjem hrvatske države i za raskid s komunističkim naslijeđem. Stoga je već 20. lipnja hrvatski sabor izglasao amandmane na ustav, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, kojima je označen pravac kojim Hrvatska kani ići. Najprije je izglasan amandman kojim se u nazivu ustava i svim njegovim odredbama briše riječ socijalistička ispred Republika Hrvatska.

Hrvatska je proglašena nositeljem političkog i gospodarskog suvereniteta, kojoj su promijenjeni državni simboli čime je vraćen povijesni hrvatski grb sastavljen od 25 crvenih i bijelih polja.

Bila je to ne dvosmislena najava da će Hrvatska iskoristiti ustavno pravo za stjecanje suverenosti ili čak neovisnosti, odnosno, da je volja hrvatskog naroda da ne bude više dio Jugoslavenske zajednice republika, barem ne u dotadašnjem obliku.

Otpor Hrvatskoj

Već i samo uklanjanje socijalističkog nazivlja i znakova, neprijatelj je uspostavljanje prave hrvatske državnosti uzeli su kao izliku za zaoštravanje odnosa.

Službeni Beograd imao je potpuno drugačiji cilj. Nakon što je Jugoslavenska narodna armija u svibnju, oduzevši oružje teritorijalnoj obrani razoružala Hrvatsku, srbijanski lider Slobodan Milošević najavio je mogućnost da se područja Hrvatske srbijanskom većinom izoliraju, a stanovnici referendumom izjasne žele li ostati u matičnoj državi ili iz nje izaći.

Instrukcije Beograda potvrdili su svojim aktivnostima čelnici nezadovoljnih hrvatskih Srba. Gotovo u isto vrijeme, kad je hrvatski sabor donosio prijedloge o Ustavnim amandmanima, u Kninu su donijeli odluku o formiranju „Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like“. Za nekoliko dana su učinili korak dalje i 1. srpnja najavili osnivanje srpske autonomne oblasti Krajine.

25. srpnja

25. srpnja hrvatski sabor prihvatio je amandmane predložene na sjednici krajem lipnja i na Markovu trgu prvi put je zavijorila hrvatska nova državna zastava. No, istodobno su ujedinjeni predstavnici nezadovoljnih Srba radikalizirali stajališta i na skupu u Srbu objavili deklaraciju o neovisnosti i suverenitetu Srba u Hrvatskoj. Bila je to jasna najava pobune koja će početi u kolovozu opstruiranjem prometa u takozvanoj Balvan revoluciji.

Preimenovanje Socijalističke Republike Hrvatske u Republiku Hrvatsku bio je jedan od prvih koraka demokratske vlasti da ukine komunističku diktaturu i njezine simbole.

Izvori: hrt.hr | nacionalnastraza.hr

Podijelite članak:

One Reply to “Promjena naziva Hrvatske države”

Komentirajte