Ivo Robić

Na današnji dan, 28. siječnja 1923.  rođen je velikan hrvatske zabavne glazbe Ivo Robić. Zvali su ga hrvatski Sinatra i prema popularnoj skladbi, Mr. Morgen.

Početci

Rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici, a maturirao je u Bjelovaru. U glazbi je od malih nogu i djetinjstva provedenog u Bjelovaru, gdje je njegov otac, sudski činovnik, imao i amaterski tamburaški orkestar. Studirao je u Zagrebu, a nakon audicije počinje uživo pjevati na programu valova krugovalne postaje Zagreb tijekom Drugog svjetskog rata.

Padom ustaške vlasti svi aktivni izvođači za vrijeme NDH proglašavani su simpatizerima nacizma, a neki od njih poput Andrije Konca bijahu i smaknuti. Iako je Ivo Robić preživio promjenu vlasti, zabavna glazba tretirana kao kapitalistička tvorevina, uništena je i zabranjivana u nekoliko nadolazećih godina.

Poslije Drugog svjetskog rata

Početkom pedesetih godina postaje pionirom hrvatske zabavne glazbe u nastajanju, dok je 1955. nastupio na prvom Zagrebačkom festivalu, koji je ujedno bio i prvi glazbeni festival u Jugoslaviji.

Sredinom pedesetih napravio je prvi iskorak u svojoj inozemnoj karijeri, što je bio nemjerljiv uspjeh s obzirom na to da je Jugoslavija u to vrijeme imala prilično krute i zatvorene granice. Snimao je za češku etiketu Supraphon izvodeći uglavnom pjesme na engleskom jeziku, dok je krajem 1958. dobio šansu surađivati s njemačkim afirmiranim producentom, autorom i izvođačem, Bertom Kaempfertom. Njihova suradnja urodila je uspjehom kada je snimljena pjesma „Morgen“ godinu dana kasnije.

Iako je pjesma bila snimljena na njemačkom jeziku, iznenađujuće je postala uspjehom u Americi. Ovaj uspjeh odveo ga je preko Atlantika gdje je nastupio u nekoliko gledanih američkih televizijskih emisija, između ostalog i u onoj velikog Perryja Coma.

Ivo Robić ponio je sav teret prvih festivala zabavne glazbe. Pobjednik je prvog domaćeg festivala u Zagrebu s pjesmom „Ta tvoja ruka mala“.

Tata kupi mi auto

Prvu nagradu publike osvojio je nastupivši na Opatijskom festivalu s petnaestogodišnjom Zdenkom Vučković s antologijskom skladbom „Mala djevojčica“ poznatijom po stihovima „Tata kupi mi auto, bicikl i romobil“.

Robić je bio prvi izvozni hrvatski simbol pop glazbe, zvijezda velikog formata, osobito u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim državama gdje je prodao čak 5 milijuna ploča s poznatim hitom „Morgen“.

Bio je najtraženiji i najomiljeniji hrvatski pjevač svojega doba – prvi i jedini domaći pjevač u svjetskom showbiznisu.

Na estradnoj sceni tadašnje SFRJ, Robić je stvorio impozantan diskografski opus: „Ta tvoja ruka mala“, „Serenada Opatiji“ , a sam je skladao šlagere „Srce laku noć“, „Ja ću doć“, „Ko nježan cvijet“, „Samo jednom se ljubi“ i mnoge druge.

Često je nastupao na terasi hotela Kvarner u Opatiji. Volio je taj grad i Ičiće u kojima  je provodio najljepše dane sa suprugom Martom.

Smrt  

Ivo Robić umro je nakon kratke i teške bolesti 9. ožujka 2000. u Rijeci.

Pored mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, hrvatska glazbena scena odužila mu se netom prije odlaska Porinom za životno djelo.

Podijelite članak:

Komentirajte