Josip Runjanin

Na današnji dan, 8. prosinca 1821. godine, rodio se hrvatski skladatelj i časnik austrougarske vojske, Josip Runjanin.

Uglazbio je pjesmu Antuna MihanovićaHorvatska domovina“, koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom „Lijepa naša domovino“.

Rodio se u Vinkovcima, gdje je i kršten u pravoslavnoj crkvi Silaska Svetog Duha. Služio je kao kadet u 10. „Banskoj“ graničarskoj pješačkoj pukovniji pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Jelačića.

1871. godine prije umirovljenja je unaprijeđen u čin potpukovnika.
Između 1848. i 1866. godine sudjeluje u četiri ratna pohoda u Italiji, a u 43. godini se oženio kćerkom umirovljenog kapetanaTome Perakovića.
1865. godine kao predstavnik Prve banske pukovnije ulazi u Hrvatski sabor.

Josip Runjanin je služio kao carski kadet u Glini, gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Tamo je i prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu „Horvatska domovino“.

Nije sasvim sigurno je li Runjanin skladao melodiju pjesme „Horvatska domovina“, ali takvo mišljenje se uvriježilo u drugoj polovici 19. stoljeća. 1848. godina se uzima kao godina nastanka skladbe.
Pjesma je pod nazivom Hrvatska himna prvi puta izvedena na otvorenju Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891. godine, no tada nijedan od autora više nije bio živ.

U knjizi Znameniti i zaslužni Hrvati koja je izdana 1925. godine u Zagrebu na str. 232. stoji:

“…God 1840. bivši kadetom u Glini ishitrio je poznatu himnu “Lijepa naša domovina” prema melodiji Donizettieve arije “O sole piu ratto” iz 3. čina opere “Lucia di Lammermoor”…

Runjanin je autor još nekoliko melodija, od kojih je osobito popularna bila „Ljubimo te naša diko“, skladana na temelju motiva arije iz Donizettijeve opere „Ljubavni napitak“. Ta skladba ima podnaslov Hrvati svome banu, a spjevana je u čast Josipu Jelačiću.

Josip Runjanin je umro 2. veljače 1878. godine u Novom Sadu, gdje je otišao živjeti nakon umirovljenja. Sahranjen je u Novome Sadu na pravoslavnom tzv. Uspenskom groblju.

Izvor: runjanina.hr | crnemambe.hr | hrt.hr | nacionalnastraza.hr

Podijelite članak:

Komentirajte