Hrvatskim žrtvama u Bleiburgu i na Križnim putovima

Povodom 76. godišnjice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnim putevima, dio članova udruge građana Nacionalna straža posjetio je spomenik žrtvama na Mirogoju u Zagrebu, prigodom čega su zapaljene svijeće uz molitvu za sve poginule.

Bleiburg je postao simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945. godine, iako je samo manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici. Zato se imenom Bleiburški pokolj označavaju svi ti pokolji zarobljenika, bez obzira gdje se dogodili, a često se misli i na sve žrtve komunističkog terora među Hrvatima 1945, pa i kasnije.

Većina zarobljenika ubijena je na marševima kroz Jugoslaviju i u zarobljeničkim logorima tijekom sljedećih mjeseci. To je u hrvatskoj emigrantskoj literaturi nazvano Križni putevi pa je danas termin u općoj upotrebi u Hrvatskoj.

Mora biti jasno da je Bleiburg je bio planiran, sustavan i organiziran. Ono što se dogodilo prije nije važno za odgovornost ratnih zločinaca koji su ga počinili. Bleiburg je najveća tragedija hrvatskog naroda i zločin protiv čovječnosti.

“Komunizam se od laži rodio, od laži živi, i od laži će umrijeti.”

Alojzije Stepinac

Hrvatski narod nakon Drugog svjetskog rata nije dobio slobodu, nego je samo iz jednog zločinačkog režima postao žrtvom drugog. Svoju slobodu osvaja u Domovinskom ratu gdje je oslobođena od okova diktatura. Prošlost ne možemo mijenjati, ali ne smijemo dopustiti da se takve stvari ponove. Na nama je da podsjećamo na sve časno poginule za Hrvatsku, bili oni lijevi ili desni, te nastavimo raditi za boljitak Hrvatske ispunjavajući san o poštenoj, slavnoj i uspješnoj domovini Hrvatskoj.

Ovim putem članovi udruge građana Nacionalna straža odaju počast svim žrtvama koji su bespravno ubijani, mučeni i istjerani.

Počivali u miru Božjem!

Kao što je blaženi Alojzije Stepinac rekao, ako treba trpjeti, trpjet ćemo. Ako u zatvor – u zatvor. Ako treba umrijeti, i umrijet ćemo – ali sotoni popustiti, to nikada!

Podijelite članak:

One Reply to “Hrvatskim žrtvama u Bleiburgu i na Križnim putovima”

Komentirajte