Holodomor (Gladomor) – Spomen na žrtve 2020.

Danas, 28. studenog 2020. godine, kao i svake godine, četvrte subote u mjesecu studenom, obilježava se spomen na žrtve Holodomora.

Holodomor ili Gladomor je umjetno stvorena glad koja je između 1932. i 1933. godine obuhvatila stanovništvo sovjetske Ukrajine, sjevernog Kavkaza, te područja oko rijeke Volge.

Područja pogođena glađu su većinom bila naseljena seljacima koji su pružili otpor novoj sovjetskoj ekonomskoj politici odnosno nesrazmjernom kolektivnom oduzimanju privatno stečenih dobara.

2003. godine Holodomor je prvi puta javno u Ukrajini proglašen genocidom sovjetske-komunističke vlasti nad ukrajinskom nacijom.

Broj žrtava i dan danas ostaje nedorečen. Većina stručnjaka tvrdi da je broj žrtava u Sovjetskoj Ukrajini preko 7 milijuna i 3 milijuna Ukrajinaca u drugim regijama SSSR-a, što Holodomor svrstava u jedan od najvećih zločina 20. stoljeća.

Sovjetska je vlada učinila sve da sakrije posljedice svog zločina i mjestimice je bilo zabranjeno bilježenje stvarnog broja smrtnih slučajeva. Otkriven je tajni popis nekih seoskih vijeća sa popisom u razdoblju od 1923. do 1933. godine. Ti su popisi dvostruko veći od službenih podataka i potpuno je jasno da takvi slučajevi nisu bili rijetkost.

Uzrok smrti je bilo zabranjeno bilježiti kao „glad“ , te su ih bilježili kao umrli od „tifusa“, „iscrpljenosti“, „starosti“.

Sovjetski Savez je propagandom, te podmićivanjem pojednih novinara uvjeravao međunarodnu zajednicu da se ništa nije dogodilo, te im pokušavao „zamazati oči“. Međutim bilo je novinara koji su napisali istinu, a sačuvani su i izvještaji veleposlanika i diplomata. Režim je poduzeo korake da izbriše sjećanje na ubojstvo više od 7 milijuna Ukrajinaca. No, sjećanje na žrtve je nepobjedivo, te je neovisnošću Ukrajine ukinuta zabrana govora o Holodomoru.

Izvori: holodomormuseum.org.ua | ukrgrdumka.gr | nacionalnastraza.hr

Podijelite članak:

0 Replies to “Holodomor (Gladomor) – Spomen na žrtve 2020.”

Komentirajte