Uklonjen spomenik sovjetskog maršala u Pragu

Uklonjen spomenik sovjetskog maršala u Pragu

U Češkoj, 3. travnja 2020. gradsko vijeće 6. okruga Praga je odlučilo ukloniti kontroverzni spomenik sovjetskog maršala, Ivana Petroviča Konjeva, s trga međunarodnih brigada u Bubeneču.

Ondřej Kolář, gradonačelnik 6. okruga Praga, rekao je kako je gradsko vijeće iskoristilo trenutnu situaciju, sada kada je slobodno kretanje u javnosti strogo ograničeno, jer je spomenik bez problema mogao biti prebačen u depozitorij iz kojeg će biti postavljen u trajni postav Memorijalnog muzeja 20. stoljeća.

Spomenuo je demonstracije od rujna 2019., kada je narod prosvjedovao protiv spomenika preko kojeg je bila prebačena cerada, nakon što su nepoznati vandali u kolovozu spomenik zalili crvenom bojom. Ondřej Kolář korištenje izvanrednog stanja u državi za ovaj pothvat ne smatra kukavičlukom, jer se spomenik planira premjestiti već mjesecima, te je trenutno stanje samo pripomoglo.

Fotografija: Petr David Josek, AP

Rusko veleposlanstvo u Pragu poslalo je češkom ministarstvu vanjskih poslova da uklanjanje spomenika neće proći bez odgovora s ruske strane.

Ivan Petrovič Konjev je sa svojim snagama sudjelovao u bitci za Berlin, a u svibnju 1945. s Crvenom armijom je umarširao u Prag. Bio je uključen u operaciju „Whirlwind“, koja je rezultirala gušenjem mađarske revolucije 1956. godine. Kip sovjetskog maršala je otkriven na Dan pobjede 9. svibnja 1980.

Češka se u posljednje vrijeme suočava s prošlošću, te sa zločinima totalitarnih režima kroz povijest čije su žrtve bili.

Izvori:

Podijelite članak:

Komentirajte