Hrvatska osvojila treći put zlato na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu: Napeta borba do kraja i komentar na dočeke

Neočekivana, ali napeta finalna utakmica

Finalna utakmica Hrvatske protiv Italije na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu u Dohi za mnoge je došla neočekivano, ali očekivana je bila napeta borba koja je trajala do kraja. Utakmica je odigrana rezultatom 11:11, a nakon peteraca 15:13 za Hrvatsku. Dramatično, dinamično, brzo i napeto je bilo i u napadu i obrani.

Konstantin Harkov zatrpao je talijanski gol, a Marko Bijač ponovno se iskazao u predivnoj obrani. Istaknuo se obranom Presciuttijeva zicera s metra te Hrvatskoj osigurao vodstvo 8:7 na kraju treće četvrtine. Ipak, na početku zadnje četvrtine Marziali je iz odbijanca izjednačio za Italiju, ali brzo su ih krasnom akcijom Barakude prestigle – Matias Biljaka gađa za 9:8.

Osvajanje zlata nakon dramatičnih peteraca

Zatim izjednačenje izvlači Fondelli, ali odličan šut raspaljuje Marinić Kragić vrativši Hrvatsku u prednost. Condemi izjednačava, Fatović dvije minute prije kraja propušta priliku, ostajemo u igri gol za gol. Ne može napetije – minutu i po’ do kraja Fondelli upisuje gol, dovodi Italiju u vodstvo 11:10. I nevjerojatno, naš Rino Burić gađa 5 sekundi do kraja, ostvarili smo izjednačenje 11:11, Bijač brani direkt i idemo na peterce.

Napetost se naravno nastavila i tijekom peteraca, Fatovićev promašaj popio je zadnje živce, ali onda Echenique promašuje i ponovno smo u neizvjesnosti. Harkov gađa, Anić majstorski brani Di Fulviju, Žuvela zabija – Hrvatska je treći put prvak svijeta u vaterpolu!

IMAMO SVJETSKO ZLATO! Kakva drama do posljednje sekunde u Dohi
Foto: David Damnjanovic/PIXSELL

Nedostatak javnog priznanja

Nakon povijesnog uspjeha hrvatskih vaterpolista na Svjetskom prvenstvu u Dohi, očekivalo se veličanstveno slavlje i doček za Barakude. Međutim, umjesto spektakularnog dočeka na Trgu bana Jelačića, svjetski prvaci su dočekani od strane stotinjak ljudi u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Nedostatak većeg dočeka izazvao je razočaranje među navijačima i postao predmetom kontroverze.

Politika i kritike gradonačelniku Zagreba

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, bio je pod žestokom kritikom zbog nedostatka organizacije dočeka za vaterpolske svjetske prvake. Iako je kasnije primio članove reprezentacije i dodijelio Medalju Grada Zagreba, nedostatak javnog dočeka na centralnom trgu izazvao je negodovanje javnosti. Prozvana ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, demantirala je Tomaševića tvrdeći da su poslali dopis za organizaciju dočeka, ali nisu dobili odgovor iz Grada.

Nedostatak medijske pažnje prema sportu

Komentatori su istaknuli nedostatak medijske pažnje prema vaterpolu te su naglasili da je sport marginaliziran u javnosti. Nedovoljna medijska promocija doprinijela je nedostatku interesa za organizaciju dočeka i dodatno je osnažila osjećaj nedovoljnog priznanja za sportske uspjehe.

Nacionalni ponos i potreba za većim priznanjem

Unatoč nedostacima u organizaciji dočeka, uspjeh vaterpolskih svjetskih prvaka ostaje izvor ponosa za Hrvatsku. Ovaj događaj ističe važnost sporta u nacionalnoj identifikaciji i potrebu za većim priznanjem i podrškom sportašima. Nacionalni ponos treba biti temelj za buduće napore u promicanju sporta i jačanju sportske kulture u Hrvatskoj.

Organizirani su dočeci u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku i Rijeci.

Važno je napomenuti da su svoje vaterpoliste organizirano dočekali u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku i u Rijeci, gdje su navijači iskazali svoju podršku i ponos prema uspješnoj hrvatskoj reprezentaciji.

Uloga sporta u nacionalnoj identifikaciji

U konačnici, nedostatak dočeka u glavnom gradu Republike Hrvatske za vaterpolske svjetske prvake pokazao je složenost političkih i organizacijskih pitanja te nedovoljnu medijsku pažnju prema sportu. Međutim, ovo iskustvo također ističe važnost sporta u nacionalnoj identifikaciji i potrebu za većim priznanjem i podrškom sportašima u Hrvatskoj.

IZNAD SVIH – HRVATSKA!

Podijelite članak:

Komentirajte